Kostbaarheden / kwetsbaarheden

Iets in mijn dagelijkse omgeving kan opeens bijzonder worden doordat er licht op valt. Door een plotselinge gelijkenis, door een nieuwe betekenis. Daarvoor gebruik ik de term kostbaar / kwetsbaar. Ik onderzoek dit in mijn directe omgeving: in huis, in de tuin, in de Maasheggen.

Het is een serie kleine olieverfschilderijen (13/18 + 18/24) gebaseerd op waarnemingen van bijzondere lichtval, betekenis, groei, vluchtige verandering, hoopvol terugkeren in de tuin, oplichten van de dag, welkome ontdekkingen en onverwachte associaties.

Op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om kleur te onderzoeken bleek de inzet van de Pantone-waaier verrassende combinaties op te leveren van kleur en vorm. Dat wat kostbaar is, blijkt gevat te kunnen worden in elementaire proceskleuren: zo bleek de theepot in vorm en kleur verwantschap te hebben met de merel en het lied ‘Blackbird singin’ in the dead of night’. 

Het thema Kostbaarheden /Kwetsbaarheden werk ik in 2023 uit in een soort getijdenboek, tuinboek (met lino’s, etsen, zelfgemaakt papier van tuinplanten en resten Washi) in een kleine oplage.

Een impressie tot heden: